Saturday, 13 August 2011

resepi puding jagung

assalamualaikum...

ohoi... busy plus2 sekarang ni... aku tak ada point pun nak tulis, tapi alang dah bukak ni, aku rasa nak masukkan  resepi buat kuih.. haha... aku suka kuih keria... kuih badak pun suka jugak... tak pun kuih tepung pelita... sedap! alah...... senang cerita semua jenis kuih melayu aku suka lah... hahaha

 kalau balik kampung, kadang-kadang tu maksu aku ada amik tempahan kuih untuk kenduri atau hantar kat masjid.. so, kami semua (sedara-sedara aku tak kesahlah laki ke perempuan) berkumpul kat dapur untuk tolong maksu aku uli tepung, atau siapkan daun pisang untuk dijadikan bekas kuih-kuih dia... sebagai contoh ~ kuih badak berendam.. perhh... gila superb lah kuih ni kalau maksu aku buat... aku kadang2 teman opah aku pergi belakang rumah, kat semak2 tu, amik daun pisang.. pastu kena layukan daun pisang tu kat api dalam beberapa saat supaya bila kita buat bekas kuih nanti, tak adalah daun ni terkoyak.. daun pisang kan sensitif, sikit2 nak koyak, sikit2 nak koyak....

ok! petang nanti nak kena buat puding jagung! mak aku suruh aku buat sendiri untuk dihantarkan ke surau... almaklumlah, hari ni giliran deret rumah kami yang hantar makanan... pastu yang selebihnya nak bawak pergi rumah pak ngah aku.. hari ni dia suruh datang rumah dia untuk berbuka.. agak2 apa lah yang dia masak ek?? kalau  mi kari sedap jugak!! haha..



ok... ni resepi nak buat PUDING JAGUNG >> soooo simple...


  1. 1 cawan tepung kastad
  2. 1 cawan jagung manis
  3. 3/4 cawan gula
  4. 1 setengah cawan susu cair [ tapi aku guna santan, lebih tradisional =) ]
  5. garam secukup rasa [ kalau bulan puasa ni, kena agak2 je lah rasa dia ]
  6. 3 cawan air
ok.. sekarang cara-cara membuatnya...

** jagung manis tu, eloknya dikisar separuh supaya rasa jagung tu ada... lagi separuh biar dia dalam keadaan asal... baru sedap.. =)
  1. masukkan kesemua bahan di atas ke dalam kuali yang sederhana apinya.
  2. kacau  dan kacau sampai sebati and pekat and berkilat. korang jangan tinggalkan kuali tu! nanti hangus and berketul2 siapa nak tanggung?? buat berasap rumah jek... hahaha
  3. nanti time korang kacau2 tu, kat bahagian bawah kuali akan ada satu mendakan tau. but relax!! dont panic.. kang tercampak pulak kauli tu.. terus je kacau sebab itu adalah proses tepung itu nak jadi pekat. 
  4. go on kacau2. bila agak2 korang rasa dah pekat tu, ada nampak pekat macam dodol tu kan (hahaha), korang tutup api. masukkan dalam acuan macam loyang ke kan.
  5. biar kan saja dia sejuk. but jangan masuk dalam peti sejuk dulu.. biar dia sejuk kat luar ye. nanti dia akan keras sendiri.
  6. then, kalau nak masuk peti ais, pastikan!!! korang tutup puding tu yek.. nanti rasa dia boleh lari tau kalau letak dalam peti ais.. kalau aku, aku lagi suka kalau tak letak dalam peti ais... =)
ok! nanti kalau ada resepi lain, aku share lagi ye... wasalam..





No comments:

Post a Comment