Sunday, 22 April 2012

tiramisu resepi

assalamualaikum !
ai.. selamat (pagi.. petang.. siang.. malam!)
*pilihlah mana satu waktu yang korang suke* xD ahhaaha!

okeyh,, baru2 ni aku ade buat tiramisu kek..
~wahh.. pandai ker?? xD~ hhahhah!
setelah den survey2 ah cammano nak buek tiramisu nih ha,
takdo lah susah mano... *berlagak kejap* xD ... rasa cam nak lompang laju2 jer kan...
hhahaha!

aku actually just saje2 je test power nak buat tiramisu nih
*supperrr poowweerr!*
 tetibe... e'eh.. terjadilah pulak tiramisunyer! tak sangka pulak aku..
xD ahhaha!!

nih 1st time buat uh,, dari segi rupa tiramisu nih, kalau nak buat event,
toksah cakap alh.. buek malu jo!
xD ahhaha! aku pikir aku nak buat untuk family jer, so tak yah lah lawa2 kan..
~nak test power punye pasal~
hahaha.. aku tak guna cup lawa2 or buat deco2 eric leong kat kek aku nih..
aku just... ahh,,, lotak jo dalam loyang...
makan, ngap-gap, habes gak nanti..
xD hahaha!

so, nasihat aku, kalau ade sesapa nak buat ikut resepi nih,
especially yang nak bagi kat "someone" tu, ehem3.. hehehhe..
korang kene buat dalam bekas lawa such as transparent cup ker..
baru lawa n senang nak makan aku rasa...
barulah korang punyer ehem2 tu cakap..
"waah! canteknyer buat!!" xD hahahhah!
ai cantek jer?? ah cammano pulak tang raso tuh ah??

hahhaha.. dari tadi bebel2, resepi tak bagi2 gak...
*baru sedar ker?* hahahhahah!
okeyh3!
aku ade 2 versi nak buat tiramisu nih...
1st versi, kite guna biskut marie, 2nd versi kite buat ala2 crepe cake gi tu..

haa.. pernah makan kat vanilla bakery?
kalau perasan kek2 dia semua versi crepe cake,, sedappp!
hahahha.. crepe cake ni dibuat daripada lempeng and berlapis2..
 dalam satu kek tu ade lah dalam 10-20 helai crepe...
cam gambar kat bawah nih...



okeyh lets begin for the 1st version!
ade certain2 orang guna sponge cake or sejenis biskut ape entah nama dia,,
tapi aku guna biskut marrie.. apa? pelik?? *apa yg pelik?*
jangan risau lah.. its still in same species of biscuit..
orang cakap,, guna biskut marrie lagi sedapp...
*orang cakap lah bukan aku cakap*
wahahhaha...
okeyh, actually resepi yang aku amik ni aku ubah sikit,, aku ade lah tambah2 sikit yang orang lain tak tambah.. hehhehe

bahan-bahan :
  • biskut marrie (ikut suke hatilah nak berapa banyak)
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas + gula secukup rasa + nk tambah susu segar sikit pon boleh + esen vanila setitik (nak bancuh nescafe tp jgn terlalu manis) *susu segar optional je*
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan


  1. Satukan gula, cream cheese and whipping cream
  2. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu (sampai licin tau takde bijik2 bagai...)
  3. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas + gula + susu segar + setitik esen vanilla
  4. celup biskut marrie dalam air nescafe tadi and susun elok2 dalam bekas *tapi sesapa nak guna bekas elok2 sikit yg agak kecik, aku rase tak salah kalau nak patah2kan biskut marrie tu kepada 4 bahagian and susun elok2 dalam bekas korang tu*
  5. lepas dah susun 1 layer biskut marie, letak sikit setitik dua air nescafe atas biskut tadi, biar air nescafe tu betul2 meresap ke dalam jasad si biskut marrie ni *hhaahha!!*
  6. bile dah habis buat satu layer, continue ke 2 atau 3 layer lagi biskut marrie, kasi tebal sikit tang biskut marrie tu nanti.. n jangan lupe ulang benda yg sama..*jangan sapu krim tadi lagi tau*
  7. now, bile dah ade 2 or 3 layer of biskut marrie, baru sapukan whipping cream + cheese cream + gula yang kite dah pukul tadi tu. 
  8. sekarang korang dah ade 1 bahagian biskut marrie (lapisan paling bawah) and 1 sapuan cream (atas)
  9. now, ulang balik procedure sebelum ni.. buat lagi 2 or 3 layer biskut marrie *jgn lupe setitik dua air nescafe kat atas SETIAP biskut* baru sapukan cream tadi. ulang tayang sampai habis cream yang korang bancuh tu. p/s pastikan layer atas sekali mestilah cream, bukan biskut!
  10. ha,, dah nak siap dah ni,, lastly tutup dengan cling film dan simpan dalam chiller kasi dia sejuk…
  11. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak hidang (ni optional jer)
 okeyh, selesai satu resepi..
yang lagi satu nih, ala2 crepe cake gi tu...
buat ni leceh sikit tau..
nak kene sukat2 bahan bagai..
prosedur nak buat tiramisu crepe cake ni sama as prosedur tiramisu biskut marrie..
just,,,
* korang substitute kan penggunaan biskut marie kepada crepe cake yang dah dibuat*
*jangan rendam crepe cake dalam bancuhan nescafe, tapi letak 1 sudu teh air nescafe atas crepe cake then ratakan kat permuakaan crepe cake tu*
*tak payah tunggu 2 or 3 layer crepe cake baru nak letak cream. no,no,no.. just buat macam kuih lapis jer.. selang seli 1 by 1.. dah letak SEKEPING crepe cake, terus letak cream..*

okeyh, untuk resepi crepe cake ni pulak, aku ade letak kat bawah ni..
just aku nak pesan awal2.. try buat senipis yang boleh and ingredient yang aku bagi ni hanya boleh buat 5-6 helai crepe cake je.. untuk buat tiramisu cake bersaiz besar mcm normal cake tu, 
korang sepatutnyer kene buat 10-20 helai.. so, pandai2 lah congak2 kali bahagi darab semua ingredient tu nak berapa banyak.. tapi macam aku siap2 cakap lah,, ingredient aku nih hanya untuk 5-6 crepe cake je tau!

 Bahan-bahan
50g tepung gandum
20g gula
1 biji telur
150ml susu segar
10g butter - cairkan
setitik esen vanilla

Cara-cara

  • ·         Dalam mangkuk, masukkan susu dan gula. Kacau hingga gula larut.
  • ·         Kocok2an telur dan masukkan. Kacau. Kemudian masukkan tepung.
  • ·         Akhir skali masukkan butter cair dan esen. Sebatikan adunan kemudian tapis.
  • ·         Tutup mangkuk dengan plastik wrap. Perap dalam peti ais lebih kurang sejam. (hana perap 20min jaaa.. heee)
  • ·         Panaskan kuali non-stick. Lengserkan butter. Ambil sesenduk adunan. Tuang ke dalam kuali kemudian lenggang2kan ketepi sama rata.
  • ·         Biarkan sebentar sehingga bhgn tepi keperangan. Kemudian terbalikkan. Permukaan akan kelihatan bertompok2 putih. Masak lagi sebentar kemudian angkat. Letak di atas pinggan dan buat sehingga habis. Crepe yang sudah siap dimasak, tidak mengapa disatukan kerana ia tidak akan melekat.


okeyh,, lepastu buat lah pape yang patut kat crepe cake nih macam yang dah aku cakap kat atas tadi..
prosedur sama just ade beberapa steps perlu dititikberatkan...
aku ade cakap kat atas tu, tak cayo, ah, tengok lah balikkk kat atas..
malas lah aku nak tulis byk2 kal...

whaaaaaahh! *menguap*
aku mengantuk ni actually..
tapi disebabkan nak share resepi nih aku korban sikit masa.. ahhaha! *poyo giler minah ni!* xDDD!!
malam tadi susah giler nak tido.. aku tidor 1jam lebih jer aku rasa...

untuk member2 aku yang nak buat untuk ehem2 diorang tu,,
i suggest u all guna versi satu >> biskut marrie..
pastu jangan letak dalam loyang tapi letak dalam bekas2 yang comel molek gi tu..
macam kat bawah ni...

buat selang-seli *cream, biskut marrie, cream, biskut marrie, cream* tu jer...
suke hatilah nak buat berapa banyak biskut.. agaklah dalam 3 or 4 layer baru letak cream ke...
(sebab biskut marrie kan nipis, kan sikit jer korang dapat rasa biskut tu, sbb tu aku sruh buat 3 or 4 layer..)
n lastly, pastikan lapisan atas sekali ialah cream yer...!




p/s : sorry ek, aku tak masukkan gambar cara2 aku buat tiramisu nih sebab USB rosak lah... polak aku...nak masukkan lagu hindustan yang aku baru download pon susah.. xD ahhaha!
okey daa! wasalam





1 comment:

  1. nmpak sedap sgt..huhu..nk try la nnt.. do follow my blog http://annurket.blogspot.com/ i'm a newbie.. I'm done yours..hehe

    ReplyDelete